Από τα αρχαία χρόνια ένα μεγάλο τμήμα του ελληνισμού ζούσε στη Μικρά Ασία.

Η Φώκαια ήταν μια πόλη που είχε δικό της νόμισμα, τον φωκαϊκό στατήρα.

Οι Έλληνες Φωκαείς ίδρυσαν την πόλη της Μασσαλίας πριν από 2600 χρόνια. Ο πετεινός της νίκης ,το έμβλημα της Γαλλίας που βλέπουμε, συχνά όταν αγωνίζεται η εθνική ομάδα των Γάλλων, έλκει την καταγωγή του από την πόλη της Αρχαίας Φώκαιας.

Το αυθεντικό ανάγλυφο με τον πετεινό φυλάσσεται σήμερα στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης ενώ εκμαγείο του παρέδωσαν οι Φωκιανοί στη Μασσαλία το 1899 σε εορταστικές εκδηλώσεις.

Ο πετεινός της νίκης είναι το έμβλημα του Δημοτικού Σχολείου μας σήμερα.  

Στις 27 Αυγούστου 1922 ο στρατός του Κεμάλ μπήκε στη Σμύρνη, που έχε γεμίσει πρόσφυγες και την έκαψε. Έλληνες, απ’ όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας και του Πόντου, συγκεντρώνονταν στα παράλια με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε πλοία για να γλιτώσουν από την εκδίκηση των Τούρκων.

          Η μικρασιατική καταστροφή ήταν για τον ελληνισμό εθνική συμφορά. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους αιχμαλωτίστηκαν ή εξοντώθηκαν. Ο πανάρχαιος μικρασιατικός ελληνισμός ξεριζώθηκε.

          Με τη συνθήκη της Λωζάνης, που ισχύει και σήμερα, η Ελλάδα έχασε την Ανατολική Θράκη, την Ίμβρο, την Τένεδο, και τη ζώνη της Σμύρνης.

 Έγινε υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών. 1.300.000 Έλληνες εγκατέλειψαν την Τουρκία  και 500.000 τούρκοι την Ελλάδα.

          Οι περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Αθήνα στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη όπου δημιουργήθηκαν μεγάλοι προσφυγικοί συνοικισμοί: Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Μηχανιώνα, Νέα Μουδανιά, Νέα Φώκαια.

          Οι πρόσφυγες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της χώρας.

 

 

Δημοτικό Σχολείο Ν. Φώκαιας - Στ'1 2013-14

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode