Φορεσίες

 

ΑΝΔΡΙΚΗ:

Οι άνδρες της παλαιάς Φώκαιας φορούσαν μαύρη βράκα, άσπρο πουκάμισο, φαρδύ ζωνάρι, μαύρο γιλέκο χωρίς μανίκια και στολισμένα με πολλά συρίτια και γαζιά συνήθως απ’ το ίδιο χρώμα. 

Φορούσαν επίσης μαύρες χοντρές κάλτσες και μαύρες μπότες ή παπούτσια. Στο κεφάλι φορούσαν μαύρο κοντό καπέλο χωρίς γείσο. Η φορεσιά αυτή έμοιαζε με τη νησιώτικη απλώς υπήρχαν ορισμένες μικρές διαφορές.

Οι άνδρες ταξίδευαν πολύ περισσότερο από τις γυναίκες γι’ αυτό  επηρεάστηκαν από ξένα ήθη και έθιμα. Οι ανδρικές φορεσιές όμως κατασκευάζονταν συνήθως από πλανόδιούς ραφτάδες που γύριζαν από χωριό σε χωριό και έτσι δεν υπήρχαν πολλές παραλλαγές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ:

Οι γυναίκες φορούσαν μακριά φαρδιά φορέματα ή φούστες μακριές και πουκάμισο από το ίδιο ύφασμα ή μπούστο που κούμπωνε πίσω. Η γυναικεία φορεσιά είχε πολλά στολίδια  (λίρες ή φλουριά ) και παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Δεν είχε χάσει όμως καθόλου το παραδοσιακό σχήμα, επειδή οι γυναίκες δεν ταξίδευαν και έφτιαχναν μόνες τις φορεσιές τους.

Απαραίτητο συμπλήρωμα ήταν η ποδιά που πολλές φορές ήταν κεντημένη από τις ίδιες τις γυναίκες. Στο κεφάλι φορούσαν μαντήλι το οποίο στόλιζαν με φλουριά. Στις επίσημες εξόδους φορούσαν στα πόδια τους κεντημένες παντόφλες.

Δημοτικό Σχολείο Ν. Φώκαιας - Στ'1 2013-14

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode